Artikel (Auswahl)

Çağlar, Ayşe. 2015 (forthcoming). Still “migrants” after all those years: Foundational mobilities, temporal politics and emplacement as an analytical tactic. Journal of Ethnic and Migration Studies.

Çağlar, Ayşe. 2015. Transnational Migration. In: Anna Triandafyllidou (ed.), Routledge Handbook of Immigration and Refugee Studies, p. 64–72.

Çağlar, Ayşe and Nina Glick Schiller. 2015. Displacement, Emplacement, and Migrant Newcomers: Rethinking urban sociabilities within multiscalar power. Identities: Global Studies in Culture and Power.

Çağlar, Ayşe. 2014. Cultural Diversity Turn, European Cultural Policies and the Location of Migrants. In: Christina Garsten, Thomas Hylland Eriksen and Shalini Randeria (eds.), Anthropology, Now and Next: Diversity, connections, confrontations, reflexivity. London, New York: Berghahn Publishers.

Tošič, Jelena and Sabine Strasser. 2014. Egalität, Autonomie und Integration: Post-Multikulturalismus in Österreich. In: Nieswand Boris und Heike Drotbohm (Hg.), Kultur, Gesellschaft, Migration: Die Reflexive Wende in der Migrationsforschug. Berlin: Springer Verlag, S. 123–153.

Çağlar, Ayşe. 2013. Locating Migrant Hometown Ties in Time and Space: Locality as a blind spot of migration scholarship. Historische Anthropologie 21:1, pp. 26–42. Special Issue on Lokalität und transnationale Verflechtungen.

Palmberger, Monika. 2013. Ruptured Pasts and Captured Futures: Life Narratives in Post-War Mostar. In: Focaal: Journal of Global and Historical Anthropology 66, pp.14–24.

Palmberger, Monika. 2013. Practices of Border Crossing in Post-War Bosnia and Herzegovina: The Case of Mostar. Identities: Global Studies in Culture and Power 20:5, pp 544–560.

Gingrich, Andre. 2011. Warriors of Honor, Warriors of Faith: Two historical male role models from southwestern Arabia. In: Maria Six-Hohenbalken and Nerina Weiss (eds.), Violence Expressed: An Anthropological Approach, Farnham: Ashgate 2011, pp. 37–54.

Palmberger, Monika und Gudrun Kroner. 2011. Flüchtlinge (Refugees). In: Fernand Kreff, Eva-Maria Knoll und Andre Gingrich (Hg.), Lexikon der Globalisierung (Encyclopaedia of Globalisation). Bielefeld: Transcript Verlag, S. 85–89.

Langthaler, Herbert. 2010. Österreichische Asylpolitik im Kontext der EU. In: Walter Sauer (Hg.), Vom Paradies zum Krisenkontinent: Afrika, Österreich und Europa in der Neuzeit. Wien.

Markom, Christa und Sabine Strasser. 2010. Kulturelles Unbehagen: Eine kleine Stadt und ihre großen Sorgen. In: Sabine Strasser und Elisabeth Holzleithner (Hg.), Multikulturalismus queer gelesen: Zwangsverheiratung und gleichgeschlechtliche Ehe in pluralen Gesellschaften. Frankfurt am Main, New York: Campus Verlag.

Çağlar, Ayşe and Nina Glick Schiller. 2009. Towards a Comparative Theory of Locality in Migration Studies: Migrant incorporation and city scale. Journal of Ethnic and Migration Studies 35:2, pp. 177–202.

Langthaler, Herbert. 2009. Oh gastlich Land! Der Einwanderungsstaat Österreich. In: Ehetreiber et al. (Hg.), Fluchtgeschichte(n) 1938 bis 2008. Graz: CLIO Verlag, S.155–175.

Langthaler, Herbert, Karin Sohler, Selma Muhic Dizdarevic und Helene Trauner. 2009. Refugees and Asylum Seekers as Civic and Political Actors in European Asylum Regimes: Comparative Case Studies in Austria, France, Czech republic and at EU Polica Level. Finnish Journal of Ethnicity and Migration 4:2.

Markom, Christa. 2009. Geschichte der Migrationsforschung: Interdisziplinäre Verflechtungen. In: Maria Six-Hohenbalken und Jelena Tošić (Hg.), Anthropologie der Migration: Theoretische Grundlagen und interdisziplinäre Aspekte (Kultur- und Sozialanthropologie, Band 4). Wien: Facultas, S. 29–49.

Tošič, Jelena, Gudrun Kroner und Susanne Binder. 2009. Anthropologische Flüchtlingsforschung. In: Maria Six-Hohenbalken und Jelena Tošić (Hg.), Anthropologie der Migration: Theoretische Grundlagen und interdisziplinäre Aspekte (Kultur- und Sozialanthropologie, Band 4). Wien: Facultas, S. 110–126.

Langthaler, Herbert. 2008. Das Lager: Die Erstaufnahmestelle Traiskirchen. In: Thomas Schmidinger (Hg.), Vom selben Schlag: Migration und Integration im niederösterreichischen Industrieviertel. Wiener Neustadt: Verein Alltag Verlag.

Üllen, Sandra. 2008. „Flucht und (nie) wieder zurück? Konzepte von Zugehörigkeit und Identität bei bosnischen Flüchtlingen in Kopenhagen“. Kuckuck. Notizen zur Alltagskultur 23:2, S. 16–20.

Langthaler, Herbert und Helene Trauner. 2009. Das österreichische Asylregime unter besonderer Berücksichtigung der Rolle zivilgesellschaftlicher Organisationen. SWS-Rundschau 4/2009.

Markom, Christa und Heidi Weinhäupl. 2009. „Der Islam“ im Schulbuch. In: Farid Hafez, John Bunzl (Hg): Islamophobie in Österreich. Innsbruck: Studienverlag.

Rasuly-Paleczek, Gabriele. 2001. Afghanische Flüchtlinge – von der Welt vergessen.

Asylkoordination Aktuell, Nr. 1/2001, pp. 27–40.

siehe außerdem:

ASSA – Austrian Studies in Social Anthropology (ISSN 1815-3704)

www.univie.ac.at/alumni.ksa/index.php/sondernummern.html